Free songs
Home / Auto-moto / Ako vymeniť a skontrolovať olej vo vašom aute?

Ako vymeniť a skontrolovať olej vo vašom aute?

Oleje majú za úlohu zásobovať pohyblivé časti agregátu motorovým olejom. Ak oleja v motore ubudne, systém stratí tlak a prestane mazať prvky v motore. Ak sa vám na prístrojovej kontrolke vášho Opel Crossland počas jazdy rozsvieti varovná kontrolka mazania, signalizuj to práve už spomínaný pokles tlaku. V tej chvíli, už nie je dostatok oleja v agregáte a nebudú sa dostatočne mazať komponenty a stratia prísun oleja po krátkej chvíli. Po pár sekundách sa motor zadrie a na svete bude veľký problém.

Každý motor má prirodzenú spotrebu oleja. Ak je olejová náplň väčšia, zvyčajne napríklad Opel Grandland vydrží bez doliatia do ďalšej výmeny. Ale najmä menšie objemy náplní však potrebujú občas doliať olej.

Kontrolu oleja nezanedbávajte

Stačí otvoriť kapotu motora a pomocou olejovej mierky skontrolujte hladinu oleja v motore. Len dobré mazaný olej vám bude slúžiť tak ako má. Kontrolu ale vždy robte pri studenom motore, až keď je všetok olej stečený v olejovej vani.

Veľa oleja je na škodu

Ak budete olej dolievať dávajte si veľký pozor, aby ste ho do motora nenaliali viac ako treba. Môže sa zvýšiť tlak a ak nebude môcť uniknúť, môže poškodiť tesnenia a začne unikať z motora.

 

 

 

Scroll To Top