Free songs
Home / Zdravie / Ako vyrobiť domáci BIO jogurt bez jogurtovača
Ako vyrobiť domáci BIO jogurt bez jogurtovača

Ako vyrobiť domáci BIO jogurt bez jogurtovača

V dnešnej dobe sú všetky obchodné reťazce preplnené nespočetným množstvom rôznych potravín, na aké si len spomenieme. Nezodpovedanou otázkou pre spotrebiteľov však je, ktoré sú aspoň trošku zdravé, bez chémie a obsah umelo pridaných látok je v nich čo najnižší.

Pri výbere potravín je často rozhodujúcim faktorom finančný obnos, ktorým momentálne disponujeme. Akcie, ktoré nás lákajú na kúpu rôznych druhov potravín nás často presvedčia o ich výhodnej kúpe. No málokoho z nás napadne, že dôvodom zľavy daného produktu môže byť aj jeho končiaca záruka. Tak, či onak, môže sa Vám stať, že prídete domov a až keď si potravinu rozbalíte a ochutnáte, zistíte, že veru čerstvá rozhodne nie je. Sú však určité výrobky, ktoré si môžeme vyrobiť aj doma. U týchto výrobkov si môžeme byť istí, že sú čerstvé a naviac nás ich výroba výjde oveľa lacnejšie ako tých kupovaných. Jedným z obľúbených mliečnych výrobkov, ktoré si dokážeme vyrobiť sami doma sú jogurty.

Domáci jogurt bez jogurtovača

Domáci jogurt bez jogurtovača

Čo vlastne pre prípravu kvalitného, zdravého a po domácky vyrobeného jogurtu potrebujeme ?
Kvalitné kravské mlieko, biely jogurt so živou kultúrou a trstinový cukor. Ideálne je zvoliť plnotučné kravské mlieko, aby konzistencia jogurtu bola hladká a hustá. Ak použijete mlieko nízkotučné, Váš jogurt bude riedky. Veľmi dôležitá je pri jeho príprave hygiena.

Zásadou číslo jedna je mlieko dobre prevariť, aby ste v ňom vyhubili všetky prípadné baktérie, ktoré by mohli proces výroby jogurtu negatívne ovplyvniť. Mlieko vylejeme do nerezového hrnca a počas zohrievania môžeme do neho pridávať cukor podľa chuti. Mlieko zohrievame, až kým nepresiahne teplotu 80°C pri ktorej začne peniť.

Odstavíme ho a necháme postupne schladnúť na cca 40°C, kedy doň vmiešame pripravený jogurt. Na liter mlieka môžeme použiť jeden 80 g jogurt. Hrniec odložíme na teplé miesto, ideálne do rúry tak, aby teplota neklesla pod 30 °C. Ak sa nám podarí teplotu mlieka s kultúrou udržať nad 45°C, tak je jogurt hotový za 3 hodiny. Takto po domácky vyrobený jogurt môžeme konzumovať hneď, alebo si ho rozdelíme do sterilizovaných pohárov a uskladníme v chladničke. Ešte pred vyliatím jogurtu do pohárov môžete na ich dno poukladať čerstvé alebo zavárané ovocie, prípadne domáci džem.

Takto domácky vyrobený Bio jogurt bude určite milovať celá Vaša rodina. Jeho výroba je nielen finančne nenáročná, ale môžete si byť istí, že je oveľa zdravší ako tie, ktoré bežne kupujete v obchode.

Scroll To Top