Free songs
Home / Bývanie / Vyberáte obliečky a plachty na posteľ? Poradíme vám, na čo si dať pozor
Vyberáte obliečky a plachty na posteľ? Poradíme vám, na čo si dať pozor

Vyberáte obliečky a plachty na posteľ? Poradíme vám, na čo si dať pozor

Aby vám posteľné obliečky a plachty vyhovovali, pri výbere je potrebné myslieť na ich materiál a rozmery. Čím sa jednotlivé textílie od seba líšia?

Materiály posteľných obliečok

Posteľné obliečky si môžete vybrať z rôznych materiálov, ktoré majú rozdielne úžitkové vlastnosti. Pri nákupe je preto potrebné myslieť predovšetkým na váš komfort.

  • Bavlna — bavlna je čisto prírodný materiál, k dispozícii sú tiež obliečky z bio bavlny. Je priedušná, príjemná na dotyk, rýchlo pohlcuje vlhkosť, udržiava tvar a farebný odtieň aj po mnohých opraniach. Poteší vás tiež rýchle schnutie.
  • Damašek — aj damašek je 100 % bavlna, rozdiel je však v hustejšom tkaní. Preto sú damaškové posteľné obliečky mäkšie a majú dlhšiu životnosť. Vynikajú tiež pevnosťou, elasticitou a vysokým leskom.
  • Krep — krepové obliečky sa vyrábajú z bavlny, majú preto rovnaké vlastnosti ako bavlnené. Majú jedinečnú štruktúru a nebudete ich musieť žehliť.
  • Flanel — flanel má vyššiu gramáž a je teplejší, preto sa z neho šijú obliečky na zimu. Vyniká mäkkosťou a jemným, hladkým povrchom.
  • Bambus — bambusové obliečky si vás získajú svojou jemnosťou, ktorá je porovnateľná s hodvábom. Tento materiál je tiež odporúčaný pre osoby s citlivou pokožkou, je priedušný a má termoregulačné vlastnosti. V lete vás bude príjemne chladiť, v zime dostatočne zahreje.

Aký je vhodný materiál na plachty na posteľ?

Aj plachty na posteľ sa vyrábajú z rôznych materiálov.

  • Jersey — tento materiál je 100 % jemný bavlnený úplet. Vyniká elasticitou, môžete sa preto spoľahnúť, že sa nevyťahá. Je vhodný na celoročné používanie.
  • Froté plachty — vyrábajú sa z kombinácie bavlny a polyesteru. Sú príjemne hrejivé, preto ich oceníte najmä v chladnejšom období.
  • Satén— tento materiál vás rozmazná svojou jemnosťou a je príjemný na dotyk. Vyberajte však len saténové plachty na posteľ z bavlnenej priadze, ktorá je kvalitnejšia ako umelý satén.

Spánok v takto správne vybranej posteľnej bielizni si vy a vaše telo jednoducho zamilujete.

Zdroj obrázka: irynagrush / Shutterstock.com

Scroll To Top