Free songs
Home / Šport / RC vrtuľníky verzus RC drony – čo je lepšia voľba?

RC vrtuľníky verzus RC drony – čo je lepšia voľba?

Ste na love za nejakou lietajúcou zábavkou, ale z toľkých možností si neviete vybrať tú najlepšiu? Moderného drona alebo RC vrtuľník? Pozrime sa na to, čo prinášajú obe varianty a ktorá bude lepšia pre vás!

RC modely sú zábavkami, ktoré z módy nevyjdú snáď nikdy. Koho by len nebavilo ovládať auto, lietadlo, vrtuľník alebo dron na diaľku? Rádiovo kontrolované modely zaznamenali obrovský úspech prakticky hneď, ako boli predstavené svetu. Keď sa začali vyrábať prvé RC autíčka, každé dieťa chcelo mať jedno doma. Bolo to niečo nové, nevídané, čo lákalo všetkých. RC autá však boli len začiatkom toho, čo prišlo neskôr. Ľudia si uvedomili, že RC technológia sa nemusí používať len na ovládanie pozemných hračiek, ale aj lietajúcich. Rýchlo tak vznikli prvé lietadlá a vrtuľníky na diaľkové ovládanie, ktoré boli oveľa zaujímavejšie ako autíčka. Šoférovať totiž RC auto nie je nič náročné, stačí sa zžiť s ovládaním plynu, brzdy a riadenia a následne už len jazdiť tak, aby ste svoje RC auto nerozbili o najbližšiu prekážku. Lietanie je však oveľa náročnejšie, dokonca aj modely pre začiatočníkov vyžadujú nejaký ten cvik a sústredenosť. Sú tak oveľa vzrušujúcejšie a na chvíľku si pri nich môžete vyskúšať úlohu pilota. Ak sa chystáte takýmto spôsobom objavovať vzdušný priestor, možno stojíte pred náročnou dilemou – bude pre vás lepší RC vrtuľník alebo dron?

Rotor sem, rotor tam

Ako prvé sa pozrime na RC vrtuľníky. Tie tu boli skôr ako drony a sú rozhodne zaujímavou voľbou. V zásade sa RC vrtuľníky delia na dve základné kategórie podľa počtu rotorov, na jedno a dvojrotorové. Dvojrotorové usporiadanie spočíva v tom, že vrtuľník má dva rotory, ktoré sú umiestené nad sebou. Takáto konfigurácia umožňuje stabilnejší let, dvojrotorové vrtuľníky sa tak často využívajú ako vrtuľníky pre začiatočníkov. Zväčša nie sú až tak mrštné a agresívne, sú stabilnejšie aj pri pôsobení vonkajších vplyvov. Naopak, jednorotorové RC vrtuľníky sú agresívnejšie, ich ovládanie si často vyžaduje viac skúseností a sú vhodné aj na rôzne triky. Kvalitné dvojrotorové vrtuľníky pre začiatočníkov viete zohnať aj za menej ako 50 eur, čo je určite super cena. Jednorotorové verzie sú zväčša drahšie, sú však oveľa výkonnejšie, rýchlejšie a majú dlhšiu výdrž. Nemusíte sa ich však báť ani v prípade, že s RC vrtuľníkmi veľa skúseností nemáte. Často sú totiž vybavené viacerými asistenčnými systémami, ktoré vám pomôžu udržať váš vrtuľník pod kontrolou.

RC drony – kamera je výhodou

Najväčší boom dnes zaznamenávajú drony, ktoré do sveta RC modelov prinášajú veľmi zaujímavú vec – kameru. Áno, stále viete zohnať RC drony, ktoré kamerou vybavené nie sú, RC drony s kamerou však nie sú až o toľko drahšie a v prípade, že si budete RC drona kupovať, odporúčame model s kamerou. Okrem toho, že si zalietate, navyše získavate pridanú hodnotu v podobe fotografií a videí zo vzduchu, ktoré stoja zato. Ovládania sa báť nemusíte, drony sú prakticky vždy vybavené rôznymi systémami, ktoré vám ich ovládanie uľahčia. RC drony sa cenovo pohybujú v rôznych hladinách, zohnať ich viete za niekoľko stoviek, ale aj tisícok eur. Je tak len na vás, ako profesionálneho drona chcete a potrebujete.

A odpoveď na otázku z úvodu? RC vrtuľníky sú vhodné pre ľudí, ktorí chcú lietať pre pôžitok. Láka ich ovládať lietajúci stroj, učiť sa nové triky, skúšať presnosť pristátia a zlepšovať sa v ovládaní. RC drony sú zas vhodné pre ľudí, ktorým až tak nezáleží na samotnom pôžitku z lietania, ale zaujímajú sa najmä o zábery zo vzduchu. Je tak len na vás, k čomu viac inklinujete. Nech už je to čokoľvek, RC vrtuľníky, drony, autá, lietadlá a všetko potrebné príslušenstvo zoženiete v predajniach a na webe Pecka – Modelár. A hor sa do vzduchu!

Scroll To Top