Free songs
Home / Tipy & triky / Eko obaly a kompostovanie v reštaurácii

Eko obaly a kompostovanie v reštaurácii

Kompostovanie v reštaurácii

Kompostovať môžete väčšinu potravinového odpadu, eko obaly i papierové obrúsky. Je to skvelý spôsob, ako sa správať šetrnejšie k životnému prostrediu.

Udržateľnosť reštaurácie už dávno nie je záležitosťou prestíže či módy, ale stáva sa nutnosťou. Biologický odpad stále tvorí veľkú časť celkového odpadu reštaurácie a podľa zákona nesmie putovať do komunálneho odpadu. Je potrebné uzatvoriť zmluvu o likvidácii biologického odpadu s firmou, ktorá má na to oprávnenie alebo mať vlastný kompostér zriadený v súlade s legislatívou.

Kompostovanie vo vlastnej réžii vám umožní premeniť zvyšky jedál, potravín, papierových utierok a obrúskov, drevený riad, kávovú usadeninu i lístie z blízkeho okolia reštaurácie na kvalitný kompost. Ten sa stane skvelou alternatívou chemických hnojív na pestovanie vlastnej produkcie. Prírode tak vrátite to, čo vám dala.

Čo by ste mali vedieť o kompostovaní v reštaurácii vo vlastnej réžii?

Čo je kompostovanie?

Podľa Slovníka súčasného slovenského jazyka je kompostovanie “biotechnologická metóda, pri ktorej z organických odpadov rozkladom vznikajú najmä humusové látky a organické hnojivo”. Ak chcete získať kvalitný kompost, dôležité sú štyri parametre – suroviny (biologický odpad), teplota, vlhkosť a cirkulácia vzduchu.

Pre vás je dôležité vedieť, čo všetko patrí do kompostu a oboznámiť s tým aj svojich zamestnancov. Kvalitný kompost by mal obsahovať dusík a uhlík vo vhodnom pomere. Zdrojmi dusíka sú zvyšky jedál, pokosená tráva či kávová usadenina. Uhlík zabezpečíte tak, že do kompostéra dáte aj papierové obrúsky, servítky či opadané listy.

Ak sa snažíte o udržateľnosť vo svojej reštaurácii, fast foode, jedálni či cateringu, eko obaly sú pre vás zrejme samozrejmosť. Po použití môžu v závislosti od druhu putovať do kompostu. Napríklad riad z cukrovej trstiny sa rozloží za 45 až 60 dní. Kompostovať sa dajú aj kartóny, rolky od toaletného papiera, obaly z vajíčok a tak ďalej.

Ako na bezstarostné kompostovanie v reštaurácii

Kompostovanie v reštaurácii nie je žiadna veda, ak sa budete riadiť niekoľkými pravidlami. Čo je dôležité?

Vyberte si vhodný kompostér

Ak chcete ušetriť čas, energiu i finančné prostriedky, je dôležité vybrať si kvalitný kompostér, správne ho inštalovať a, samozrejme, splniť všetky legislatívne povinnosti, ako napríklad ohlasovaciu povinnosť na Štátnu potravinovú a veterinárnu správu Slovenskej republiky.

V neposlednom rade je potrebné vedieť ho správne obsluhovať. Z tohto dôvodu sa oplatí obrátiť na špecializované firmy, ktoré vám poskytnú kompletný servis od vypracovania návrhu, cez umiestnenie až po zaučenie na obsluhu a pozáručný servis kompostéra.

Zoznámte so zásadami kompostovania zamestnancov

Kompostovanie má určité zásady, ktoré by mali dodržiavať všetci zamestnanci. Naučte ich, čo do kompostu patrí a, naopak, čo nie je možné kompostovať. Napríklad ekologické menuboxy z bagasy, odpadu pri spracovaní cukrovej trstiny, sú vhodné do kompostu.  

Preferujte využívanie ekologických materiálov

Pre väčšinu reštaurácií je kompostovanie spojené aj s používaním ekologických recyklovateľných materiálov na balenie jedla, servírovanie pokrmov i donášku. Ide, napríklad o ekologický riad z cukrovej trstiny, kukurice, PLA, dreva, bambusu či pšenice.

Ekologickejší môžete byť aj pri výbere vriec na odpad či čistiacich prostriedkov.

Povedzte o tom svojim zákazníkom

Ak ste sa rozhodli kompostovať v reštaurácii vo vlastnej réžii, hrdosť je na mieste. Zasväťte do toho aj svojich zákazníkov – umiestnite ku košu na komunálny odpad aj kôš na bioodpad. Zlepšíte si tak svoje meno a inšpirujete ostatných k tomu, ako byť ekologickejší.

Scroll To Top