Tipy od vinára: ako servírovať biele a červené vína

V Tipy & triky, Zdravie

Pitie vína je viac ako len jednoduchá konzumácia nápoja. Je to celá skúsenosť! Existujú tisícky rôznych druhov vín, ale len zopár kľúčových elementov, vďaka ktorým si to svoje obľúbené naplno vychutnáte.

Servírovanie pri správnej teplote

K tomu, aby ste dosiahli lepšiu chuť vína, je potrebné servírovať ho pri správnej teplote. Červené vína sa vo všeobecnosti odporúča servírovať pri zhruba izbovej teplote (13-18°C), biele vína sú lepšie vychladené (5-9°C). Samozrejmosťou by malo byť adekvátne prostredie – prestieranie na stôl, príjemná spoločnosť a najmä dostatok času.

Použitie správneho pohára

Poháre na biele víno sú zvyčajne menšie ako tie na víno červené, pretože biele nepotrebuje oxidovať. Na biele použite predĺžené, užšie poháre, ktoré umožnia väčšiu koncentráciu arómy, vôní a chutí vína. Aby červené víno rozvinulo svoju chuť, potrebuje „dýchať“ – preto sú aj poháre na červené väčšie. Pohár vína treba držať zásadne za stopku, nikdy nie za „misku“, mohlo by sa zohriať.

Spôsoby akými liať víno do pohárov

Červené a biele vína sa do pohárov nalievajú odlišným štýlom. Červené sa nalieva jemne a len dovtedy, kým nezaplní necelú polovicu pohára (niečo viac ako 1dcl, nie viac ako 2dcl). Aby ste predišli rozliatiu či kvapkám, treba fľašu pomaly otáčať smerom nahor.

Na fľašku bieleho (na jej hrdlo) sa zvyčajne viaže servítka či obrúsok, ktorá bráni ohrievaniu fľaše. Leje sa nanajvýš do tretiny skla (zhruba 1dcl).

Tip: Pred tým, než sa pre to-ktoré vínko rozhodnete, odporúčame nechať si do pohára naliať vzorku a ochutnať. Skúsiť niekoľko dúškov skôr, než si necháte naliať pohár, je celkom obvyklé.

Chlipkajte

Víno by sa nemalo hltať, ale pomaly usrkávať a vychutnávať. Ako si vychutnať komplexné chute vína?

  • Červené je typicky bohaté na chuť, môže sa podávať s večerou či dezertom, prípadne sa popíja aj samé. Pite ho pomaly, aby ste skutočne ocenili jeho chuť. Pred každým dúškom sa poháre na víno majú zakrúžiť – to vínu umožní ešte viac oxidovať.
  • Biele je samo o sebe skvelé, ale ladí aj s rôznymi jedlami. Má tendenciu byť osviežujúcejšie ako červené, preto odporúčame vziať si malý dúšok a nechať chuť vína usadiť na chuťových pohárikoch pred prehltnutím.
Tipy od vinára: ako servírovať biele a červené vína
5 (100%) 1 vote

Môžete si tiež prečítať!

Jaké jsou nejoblíbenější hazardní hry?

Zatímco dříve byla kasina zábavou pro bohaté, dnes jsou dostupná komukoliv. Sice ne fyzicky, ale online rozhodně. Stačí mít

Read More...

Jaká online kasina zůstávají pro Čechy otevřená?

Od ledna letošního roku začala v České republice platit nová pravidla pro hazard. Lidé, kteří se hazardním hrám věnovali

Read More...
Kuchyňa podľa najnovších trendov

Kuchyňa podľa najnovších trendov

Hovorí sa, že kuchyňa je kráľovstvom pre ženu. Na to, aby som sa v nej pohodlne cítila, nestačí mať

Read More...

Zanechaj odpoveď:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mobile Sliding Menu