Free songs
Home / Zdravie / Recept: Pripravte si originálny Waldorfský šalát
Recept: Pripravte si originálny Waldorfský šalát

Recept: Pripravte si originálny Waldorfský šalát

Hoci samotný názov môže napovedať, že tento šalát pochádza odniekiaľ z Rakúska či Nemecka, v skutočnosti bol prvýkrát vyrobený okolo roku 1893 v New Yorku. A prečo toto nemecky znejúce meno? Pretože hotel, v ktorom ho pripravil jeho otec, svetový kuchár Oscar Tschirky, sa volal hotel Waldorf. Recept prvýkrát vyšiel v knihe receptov v roku 1896 a zaujímavosťou je, že v pôvodnom, originálnom recepte sa do tohto šalátu vlašské orechy nepridávali. Čo potrebujete na jeho prípravu?

rukola

Čo potrebujete na Waldorfský šalát

Na kandizované orechy:

  • 2 šálky surových vlašských orechov
  • 1 vaječný bielok
  • 1 ČL korenistej zmesi – koriander, feniklové semienka, kajenské korenie a paprika
  • 1 ČL cukru

Na dresing:

  • 0,5 šálky bieleho jogurtu
  • 0,5 šálky crème fraîche
  • šťavu z citróna
  • čerstvo pomleté biele korenie
  • orechový olej
  • 1,5 PL namletej čiernej hľuzovky

Na šalát:

  • olúpaný zeler
  • 2 zelené jablká
  • 2 červené jablká
  • červené hrozno nakrájané napoly
  • zelerovú vňať

Ako pripraviť Waldorfský šalát

  1. Predohrejte si rúru na 180°C a v mise si zmiešajte všetky suroviny na prípravu kandizovaných orechov. Dajte si záležať na tom, aby orechy boli pokryté celé, plech si vyložte papierom na pečenie a orechy naň pekne rozmiestnite tak, aby sa nedotýkali. Nechajte ich piecť dovtedy, kým zhnednú, čo je približne 20 minút.
  2. Pripravte si dresing, v stredne veľkej mise dôkladne zamiešajte všetky suroviny. Hľuzovka unemusíte pridávať, ak ju nemáte alebo vám nechutí.
  3. Zeler a jablká nakrájajte na plátky hrubé asi ako zápalka. Dajte si pozor, na to, aby ste do šalátu nepridali aj zrniečká z jablka. Takto nakrájané jablká aj zeler pridajte do dresing a opatrne premiešajte.
  4. Šalát naberte do menších misiek, ozdobte ho nakrájaným hroznom a kandizovanými orechmi.
Scroll To Top