Recept na chutnú orechovú bábovku

V Recepty

Nechajte sa inšpirovať a využite upršaný víkend na prípravu chutnej orechovej bábovky. Za pár korún a v krátkom čase pripravíte chutný dezert, ktorý majú radi všetky vekové generácie. Koláč z vlastnej kuchyne poteší vaše ratolesti podstatne viacej ako sladkosti plné éčok a umelých sladidiel z obchodu. Príprava bábovky je veľmi jednoduchá a zvládne ju skutočne každý. Poďme sa spoločne pozrieť, čo všetko budete potrebovať a ako odporúčame krok za krokom postupovať.

Ingrediencie na orechovú bábovku

Ingrediencie:

  • 150 g polohrubej múky.
  • 200 g kryštálového cukru (trstinový cukor).
  • 80 g pomletých orechov (bez škrupín).
  • 5 vajíčok (ideálne od sliepok z domáceho chovu).
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva alebo 1 malú čajovú lyžička sódy bikarbóny (hydrogénuhličitanu sodného – NaHCO3).
  • Malý kúsok masla alebo Hery na vymastenie formy.
  • 1/2 citrónu.

Na prípravu cesta a pečenie budetre potrebovať:

  • 2 misky,
  • váha,
  • varecha,
  • mixér,
  • forma na bábovku,
  • elektrická rúra.

Postup prípravy cesta:

1.V prvom kroku si pripravíme dve misky a rozdelíme vajíčka na bielky a žĺtky. Do jednej misky oddelíme 5 bielok a do druhej 5 žĺtok.

2. Odvážíme si na váhe 200 g kryštálového cukru (odporúčame hnedý alebo trstinový cukor). Väčšiu polovicu cukru presypeme do misky so žĺtkami. Zmes šlaháme mixérom 6-8 minút. Približne po 5 minútach pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy (rozrežeme si citrón na dve polovice a z jednej vytlačíme pár kvapiek). Citrónovú šťavu zašlaháme (stačí 1 min.).

Vyšlahané žĺtky s cukrom v miske

3. V druhej miske ručne alebo za pomoci mixéra vyšlaháme samostatne bielky. Šlaháme približne 6-8 minút až dokým nezískame nadýchané vyšlahané bielká. Pozor, do bielok pridávame zostávajúci cukor až po 5-6 minútach, keď už máme bielka takmer vyšlahané. Spolu s cukrom pridáme pár kvapiek citrónu na zjemnenie.

Vyšlahané bielky s cukrom v miske

4.Po vyšlahaní bielok a žltok spustíme elektrickú rúru a necháme si ju vyhriať na 165 °C. Pripravíme si formu na pečenie. Okraje formy najskôr jemne potrieme maslom alebo Herou a zľahka posypeme múkou.

Detail vymastenej a omúčenej formy na pečenie.
Vymastená forma pripravená na naplnenie cestom.

5. Následne si navážime 150 g polohrubej múky a 80 g pomletých orechov.
6. Do misky, kde máme vyšlahané bielky pridáme vyšlahané žltky, múku, orechy a 1/2 kypriaceho prášku (alebo 1. čajovú lyžičku sódy bikarbóny). Pomaly premiešavame varechou. Jednotlivé zložky musia byť dobre premiešané, aby sme sa vyhli lokálnym miestam s nedokonalým premiešaním, ktoré by po upečení zostali „kuchové“.

Forma s bábovkovým cestom

7. Výslednu zmes premiestnime do pripravenej formy a pečieme vo vyhriatej rúre 45 minút pri teplote 165°C.

Upečená orechová bábovka
Upečená orechová bábovka

Bábovku môžeme po upečení servírovať so šlahačkou a ovocím, prípadne zľahka posypať práškovým cukrom. Prajeme Vám dobrú chuť 🙂

A nezabudnite sa s nami podeliť o vaše skúsenosti a fotky.

 

Recept na chutnú orechovú bábovku

Môžete si tiež prečítať!

Jaké jsou nejoblíbenější hazardní hry?

Zatímco dříve byla kasina zábavou pro bohaté, dnes jsou dostupná komukoliv. Sice ne fyzicky, ale online rozhodně. Stačí mít

Read More...

Jaká online kasina zůstávají pro Čechy otevřená?

Od ledna letošního roku začala v České republice platit nová pravidla pro hazard. Lidé, kteří se hazardním hrám věnovali

Read More...
Kuchyňa podľa najnovších trendov

Kuchyňa podľa najnovších trendov

Hovorí sa, že kuchyňa je kráľovstvom pre ženu. Na to, aby som sa v nej pohodlne cítila, nestačí mať

Read More...

Zanechaj odpoveď:

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mobile Sliding Menu